Kuhinjski trokut – pravilo ili ne?

Često se spominju i komentiraju kuhinjski trokuti pa se mnogi znaju pitati što je to zapravo. Ideja kuhinjskog  trokuta nastala je 40-tih godina prošlog stoljeća, kada je skupina arhitekata  donijela formulu i niz pravila s ciljem što bolje učinkovitosti u kuhinji.


Što je kuhinjski trokut?


Kuhinjski trokut je koncept koji se koristi za učinkovit i funkcionalan raspored u kuhinji, a  odnosi se na udaljenost između triju glavnih točaka: štednjaka, hladnjaka i sudopera. Pravilo je da niti jedna linija između tih točaka ne bi trebala biti kraća od 1,2 m niti dulja od 2,7 m, dok zbroj svih udaljenosti u  trokutu bi trebao biti između 4 i 7,9 m. Glavni princip je da te tri točke trebaju biti dovoljno blizu jedna drugoj kako bi se smanjili bespotrebni koraci u kuhinji, ali i dovoljno daleko da omoguće ugodno okruženje za kuhanje.Kuhinjski radni trokut

Ova pravila često nisu praktična za svaku kuhinju. Kuhinja s jednim zidom ne može imati trokut, a manje kuhinje ne mogu imati veću udaljenost između glavnih točaka.  Stoga, ako ne možete ispoštovati radni trokut - niti ne morate, bitno je samo da složite funkcionalnu kuhinju. Dizajneri kuhinja upravu su tu da osmisle kuhinje u skladu s vašim prostorom i vašim životnim navikama bez obzira koliko zidova imate i da li je moguće primijeniti pravilo trokuta.


Kuhinjski trokut nekad i danas

Nekad je kuhinjski trokut bio strogo pravilo kojeg su se svi pridržavali, ali danas to i nije baš tako jer su se navike promijenile. Kuhinjski trokut osmišljen je na ideji da jedna osoba kuha, dok se danas u kuhinji sve češće mogu naći dvije osobe kako pripremaju obrok. Također se promijenila tehnologija i u kuhinji ne dominiraju više samo tri glavna uređaja već veliku funkciju ima mikrovalna pećnica kao i razni multipraktici.

Kuhinjski trokut u raznim oblicima

Za kraj…

Danas postoje oprečna mišljenja treba li slijediti pravilo kuhinjskog trokuta ili ne. Da li je to samo zastarjela ideja ili zaista on ima svoje velike prednosti?  Kako se ne bi previše zamarali s odgovorima, najbolje je da se kuhinjski trokut koristi kao smjernica i kao vodič, a ne strogo pravilo kojeg se morate pridržavati. Ideja je da kuhinja bude funkcionalna, učinkovita i protočna te da zadovolji sve potrebe vlasnika.

Vaš životni stil, vlastiti raspored na koji ste navikli i vaše osobne potrebe su bitni faktori za dobru funkcionalnost kuhinje. Kuhinjski trokut je samo prijedlog  kako možete dobro isplanirati raspored u kuhinji i omogućiti si dobru okretnost bez gubitka vremena i viška koraka.


Želite li saznati više o kuhinjama pročitajte i naše ostale objave

20. Savjeta za Uređenje Kuhinje


Detaljan Vodič za Kupnju Kuhinje

Koji Materijal Odabrati za Izradu Kuhinje

Tipovi i Oblici Kuhinja - Prednosti i Mane

SVE OBJAVE - Savjeti / Novosti

Objavljeno 2020-01-16 Savjeti 4732

Kategorije

Usporedi 0
Prehodno
Sljedeće

Nema proizvoda

To be determined Dostava
0,00 kn PDV
0,00 kn Ukupno

s PDV-om

Blagajna